l_flag_japan.gif

Het plaatsje Uno in Japan

l_flag_japan.gif

 

Een reisje op de Jumbo Vision van Jumbo Shipping of Kahn Scheepvaart, gevestigd te Rotterdam, niet de beste werkgever ter wereld en op de derde plaats op mijn Blacklist of Maritime Employers, eind 2003, bracht mij in Japan. Het was een klein plaatsje genaamd Uno, al stond dat niet zo op de kaart. Het plaatsje ligt dicht bij Ak,  in de provincie Hygo, net naast provincie Okayama, aan de Japanse Binnenzee. Het is een keurig net plaatsje, waar het zeker niet druk is van de mensen, mensen die allemaal even vriendelijk zijn, maar wel wat terughoudend naar buitenlanders. Er is echter geen verstaanbaar woord van hun taal te maken en Engels was er niet n machtig. Ik probeerde er met velen te spreken, want er waren er genoeg die vanaf de kade aan het vissen waren. Allemaal oudere mannen met kleine autootjes die aan de achterkant volledig waren ingericht voor het vissen.

Het viel op dat er niet veel vrouwen op straat te zien waren.
Af en toe had ik even de tijd om rond te wandelen. Eerst het haventerrein aflopen en dan een lange weg die naar het dorpje leidde. In het dorpje zelf was ook nauwelijks enige activiteit te bespeuren en zelfs bij de supermarkt ging het er heel rustig en gedisciplineerd aan toe, al waren de mensen meestal ouderen.
Op n van die wandelingen ging ik ook de heuvels in en kwam bij toeval opeens een begraafplaats tegen. Het was een kleintje en ik kreeg het idee dat men het ook toegestaan is hun geliefden in de achtertuin te begraven, want ook daar zag ik af en toe een gedenkteken van hetzelfde soort als op die begraafplaats. Omdat ik al een aantal begraafplaatsen had opgenomen voor Albert Schiltmeijer z'n website dacht ik dat een paar foto's van deze begraafplaats een welkome afwisseling zou kunnen zijn. Klik daarom op de Japanse dame hier onderaan de bladzijde om de foto's te bekijken.

human_13.gif

Op de achtergrond, rechts met de gele mastkranen, ligt het schip "Jumbo Vision" waarmee ik daar was. Ze was daar om een grote motor te laden, bestemd voor een hele grote electriciteitscentrale in Korea, naar ik meen.

Een uitzicht vanaf n van de heuvels over het dorpje, vlakbij de begraafplaats.

                          

     2018, M.G. Baltes, Hoorn, Nederland